Antalya Cezaevleri de mahpuslar için yaşanmaz hale gelmiştir

485_antalyaAntalya L tipi cezaevinde yaşanan tecavüz, cezaevlerindeki baskı ve işkence Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri adına yapılan basın açıklaması ile lanetlendi.Açıklama ÇHD Şube Başkanı Av.Nusret Gürgöz tarafından okundu.

BASINA VE KAMUOYUNA

Değerli basın emekçileri, demokratik kitle örgütlerinin ve siyasal partilerin değerli temsilcileri,

Hepinizi Antalya Emek ve Demokrasi güçleri adına saygıyla selamlıyorum

Türkiye tarihi,  cezaevlerinin insanlık dışı olaylara tanık olduğu bir tarihtir. Çok uzaklara gitmeye gerek yok. 12 Eylül vahşetinin yaşatıldığı Mamak, Diyarbakır, Metris, Bursa, Çanakkale, Bayrampaşa…vb cezaevlerinde yaşananları hatırlayın.

Yine 1990’larda,  F Tipi Cezaevi uygulamalarıyla Eskişehir, Ümraniye, Burdur,Buca …vb gibi cezaevlerinde mahpusları yaşadıklarını anımsayın. Ölüm oruçlarında yitirdiğimiz devrimcileri anımsayın.

Aklımızla, zekâmızla dalga geçer gibi,  adına ‘Hayata Dönüş’ adını verdikleri, kimyasal silahların kullanıldığı, onlarca devrimcinin acımasızca öldürüldüğü’ Tufan Operasyonu’nu anımsayın.

Diyarbakır’da çivili sopalarla öldürülen, Ulucanlar’da dövülerek katledilen devrimcileri, yurtseverleri anımsayın. İzmir Şakran Cezaevi’nde yaşananları anımsayın.

Asla unutmayın.

Toplumsal hafızanıza kaydedin.

Ne yazık ki Antalya Cezaevleri de mahpuslar için yaşanmaz hale gelmiştir.

Geçen yıl yaptığımız tüm uyarılara karşın, insanlık dışı koşullar ve şiddet devem etmektedir. Antalya L Tipi Cezaevi’nde bir grup mahpus şiddete maruz kalmış, bunun üzerine yaptığımız suç duyurusu üzerine kovuşturmaya yer olmadığına karar verilerek, şiddet uygulayanlar korunmuş, mahpuslar ise sürgün edilmiştir. Güvenlik devleti algısı taşıyanlar,  sorumluları bulmak yerine ÇHD Antalya Şube Başkanı hakkında kendilerine iftira edildiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuşlardır.

Yine Alanya L Tipi Cezaevi’nde insanlık dışı koşullar devam etmektedir. Dokuz kişilik koğuşlarda 27 kişi barındırılmakta, sınırlı sayıda kitap verilerek, fiilen kitap yasağı uygulanmakta, mahpuslar banyo dahi yapamamaktadırlar.

Bu acımasız tarih,  bugünlerde başka bir biçimde tezahür etmektedir. Adana Pozantı Cezaevi’nden sonra çocuk yaştaki mahpuslar üzerinde tecavüz ve şiddet Antalya L Tipi Cezaevi’nde de yaşandığı iddiaları birkaç gündür basında yer almakta ve kamuoyunda konuşulmaktadır.

Antalya L Tipi Cezaevi’ne yaptığımız ziyaret ve cezaevinde görüşmelerimizde edindiğimiz izlenim basına yansıyan hususların doğru olduğu yönündedir. Mağdurların suç duyurusunda bulunduklarını öğrendik. Cezaevinde idari soruşturma yürütülmektedir. Biz de ayrıca suç duyurusunda bulunacağız.

Biz sorumluların bulunmasını, yaşananları üstünün örtülmemesini istiyoruz.

Ancak Türkiye’nin idari yapılanması ve yargı pratiği,  benzer olaylarda sorumluların korunduğu bir tarihe sahiptir. Ne 12 Eylül’ün, işkenceci Cezaevi Müdürü Raci Tetik ne adalete bakamayan eski bakan Hikmet Sami Türk yargılanmıştır.

Tüm bunlara karşın insanca bir ülkede yaşamak için, siyasi partileri, insan hakları örgütlerini ve kamuoyunu duyarlığa davet ediyor, bizim de elimizden geleni yapacağımızı ve sorumluların açığa çıkarılarak yargılanmaları için, yaşananların takipçisi olacağımızı buradan tüm ülke ve dünya kamuoyuna duyururuz.

ANTALYA EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ