ÇHD Ankara Şube Suruç/kobanê “Acil İhtiyaçlar Raporu”

140819_lice123SURUÇ / KOBANÊ SINIR HATTINDA YAŞANAN

HAK İHLALLERİ

VE ACİL İHTİYAÇLAR RAPORU

1. Rojava’nın Koban Kantonuna yönelik IŞİD saldırıları, bu saldırıların yarattığı Türkiye’ye dönük mülteci göçü ve sınır hattında yaşanan protesto eylemleri ile ilgili olarak Derneğimiz üyesi avukatlar sorun, ihtiyaç ve hak ihlallerini tespit etmek ve duyurmak amacı ile Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Merkez ve Urfa Şube yöneticisi arkadaşlarımız 26-27-28 Eylül 2014 tarihinde bölgede bulunmuş; ziyaret ve değerlendirme raporunu yazılı olarak kamuoyuna sunmuştur. Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şubesi olarak 29 Eylül 2014 tarihinde Suruç/Kobane sınır hattına ziyarette bulunulmuş, ziyaret ve değerlendirme raporuna ek olarak aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
  2. Suruç ilçe merkezinde ve çevresindeki hareketlilik devam etmektedir. 29 Eylül tarihinde Suruç ilçe merkezinde yapılması planlanan protesto eylemi, kitlenin çoğunluğunun sınır hattına gitmiş olması nedeniyle yapılamamıştır.
  3. Sınır hattında konuştuğumuz kişiler ve kriz masasında görev alan arkadaşlar sınırdan IŞİD taraftarlarının ve IŞİD’e mühimmat geçişini engelleme hedefli olarak sınır hattında bekleyişlerini sürdürdüklerini ifade etmişlerdir. Ancak buradaki eylemlere Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından zaman zaman müdahalelerde bulunulmaktadır. Hatta biz sınır hattında iken Türkiye tarafına 2 adet füze atılmış, Türk Silahlı Kuvvetleri bu saldırı karşısında herhangi bir şey yapmamış, orada bulunan halkın üzerine biber gazı sıkarak halka müdahale etmiştir.
  4. Kriz masasında görüştüğümüz bir yetkili maddi ihtiyaçlardan daha önemli ve acil olarak burada yaşananların doğru bir şekilde kamuoyuna yansıtılmasını istediklerini beyan etti. Gerçek dışı bilgilerle kamuoyunun yanıltıldığını ve ciddi bir psikolojik savaş yürütüldüğünü beyan etti. Aynı şekilde sınır hattında görüştüğümüz kişilerin hepsinin orada yaşananları karşılarına çıkan her yabancıya anlatmaları ve doğru şekilde bilgi almalarını sağlama çabaları dikkat çekti.
  5. Kobanê çevresinde IŞİD’in eline geçen köylerden ve bir kısmı Kobanê merkezden göçen ailelerin zor koşullarda topluca kaldıkları tarafımızdan gözlemlenmiştir. Cami avlularında, düğün salonlarında, dükkanların depolarında, evlerin bahçelerinde kalan kişilerin en acil ihtiyacının barınma olduğu, kışın da yaklaşması nedeniyle çadırların yeterli olmayacağı, konteynırların bölgeye sevk edilmesi konusunda bir kampanya başlatılması talebi kriz masası tarafından iletilmiştir. Yine aynı şekilde şu anda bu şartlar altında kalan kişilerin banyo vs. ihtiyaçlarının giderilmesi için seyyar banyoların ve tuvaletlerin bölgeye gönderilmesi talebi iletildi. Ayrıca engelli kişilerin tekerlekli sandalyelerini geride bırakarak kaçmış olmaları nedeniyle tekerlekli sandalyeye ihtiyaç olduğu tarafımıza iletilmiştir.

Bunun yanında ilaç, temizlik maddeleri, kadın pedi ve çocuk bezi, kuru gıda, battaniye ve kışlık giyim malzemesine de ihtiyaç bulunduğu tarafımıza iletilmiştir.

1.  Orada bulunduğumuz sırada sınırdan geçişler konusunda kişilere zorluk çıkartıldığı tarafımıza iletilmiştir. Kobanê’den gelen göçmenlerin bir kısmının yaşadıkları yerlere geri döndükleri/dönmek istedikleri de tarafımıza iletilen bilgiler arasındadır.
  2. AFAD’ın Kobanê’li yaralıları tedavi etmediği, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yaralıların Türkiye’ye geçmesine izin vermedikleri, bu nedenle sağlık hakkına erişimin engellendiği tarafımıza iletilmiştir. Ayrıca Suruç’taki hastanelerin dolu olduğu, çevre il ve ilçelere gönderilen yaralıların tedavisi konusunda sıkıntı çıkarıldığı bu nedenle evlerde tedavi yapılmaya çalışıldığı da tarafımıza iletilmiştir.
  3. Sonuç olarak bölgede sınır geçişlerinin engellendiği, sınır hattında kolluğun haksız müdahalelerde bulunduğu, Suruç ilçe merkezi ve çevresine yayılmış Kobanêli ailelerin temizlik malzemesi, ilaç, kadın pedi ve çocuk bezi, kuru gıda, battaniye ve kışlık giyim malzemesi, seyyar banyo ve tuvalet, tekerlekli sandalye, konteynır gibi acil ihtiyaçları olduğu tespit edilmiştir.

Çağdaş Hukukçular Derneği Suruç-Kobane sınır hattında yaşananları takip etmekten vazgeçmeyecek, saldırılara direnen Kürt halkıyla dayanışmasını sürdürecektir.

ÇHD ANKARA ŞUBESİ