Avukat Tolga Çakır Hakkında Kamuoyuna Açıklama

TOLGA ÇAKIR ADLI AVUKAT HAKKINDA
KAMUOYUNA AÇIKLAMA

15 Haziran 2019

Derneğimize ulaşan bazı yurttaşlar Tolga Çakır adlı avukatın ÇHD adına çeşitli dosyalarda kendilerinin avukatlığını üstlendiğini, kendilerini dolandırdığını, tehdit ve hakaretlerle para almaya çalıştığını ifade etmişlerdir. Yaptığımız araştırmada bu kişinin özellikle Gezi Direnişi sürecinde yurttaşlara karşı açılan ceza davalarında “ÇHD adına sizin avukatlığınızı yapacağım” diyerek vekalet topladığı, şimdilerde ise aynı yurttaşlara 0850 ile başlayan bir telefon numarasından mesajlar göndererek yüksek miktarlarda para istediği, vermeyen, veremeyecek durumda olan yurttaşlara hakaretler ettiği, yurttaşları Terör Mücadele Şubesi üzerinden tehdit ettiği tespit edilmiştir.

Öncelikle hatırlatmak isteriz ki Çağdaş Hukukçular Derneği 45. yılına giren varlık ve mücadele tarihinde grev ve direnişlerdeki, hak mücadelesindeki işçilerin, öğrencilerin, kadınların, ezilen sınıf ve halkların yanında olmuş; yakın tarihimizde Soma, Ermenek, Gezi Direnişi, 1 Mayıs eylemleri ve gözaltıları, işkence ve her tür hak ihlali olaylarında, toplumsal davalarda yurttaşların gönüllü avukatlığını üstlenmiş, hiç bir akçeli işe – ilişkiye girmemiştir. ÇHD’li avukatlar ÇHD kimliği ile toplumsal davalarda ücretli vekillik üstlenmediği gibi ÇHD, fon vb paralı proje ve programları dahi reddetmektedir.

ÇHD, Gezi Direnişi sürecinde de mücadelenin ve hukuki dayanışmanın aktif olarak içerisinde yer almış, çok sayıda yeni meslektaşımız bu süreçte ÇHD ile tanışmış, mücadele ve dayanışmaya omuz vermiş, bunu gönüllü olarak yapmış ve Gezi sürecinde de ücretli vekillik üstlenmemiştir.

Tolga Çakır adlı kişi anılan süreçte derneğimizle tanışmış ancak hiçbir zaman ÇHD çalışmalarında yer almamış, ÇHD’li olmamıştır. Bu şahıs derneğimizin hiçbir değerini taşımamakta, derneğimizle her hangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Bu şahıs sadece ÇHD değerleri değil mesleğin etik değer ve kurallarını dahi taşımamaktadır ki zaten hali hazırda avukat da değildir.

Tolga Çakır veya herhangi bir kişi istisnasız hiçbir davada ÇHD kimliğini kullanarak ücretli avukatlık üstlenemez, yurttaşlardan para isteyemez.

Derneğimiz madenlerde, şantiyelerde katledilen işçilerin, gecekonducuların, öğrencilerin, kadınların, devletin sorumluluğu altında katledilen yurttaşların ailelerinin, saraylarda yok edilen adalete karşı sokakta adalet arayanların yanında oldu, olmaya devam edecek…

ÇHD; adını kullanarak maddi menfaat sağlamaya çalışanlara karşı tüm yurttaşlara çağrı yapıyor, Tolga Çakır ve benzeri kişilerin tehditlerine boyun eğmemelerini, bu kişileri derneğimize bildirmelerini rica ediyoruz. Şimdilerde polis kimliği kullanarak yurttaşları Terörle Mücadele Şubesi tarafından gözaltına aldırmakla, işkence yaptırmakla tehdit eden ve para isteyen Tolga Çakır adlı kişiyi uyarıyor, halka hesap vereceğini hatırlatıyoruz.

ÇAĞDAŞ HUKUKÇULAR DERNEĞİ